Život s ICD (defibrilátorem): Co byste měli vědět

Mít implantovaný ICD (implantabilní kardioverter defibrilátor) může být zpočátku děsivou myšlenkou, ale tato malá zařízení mohou mít velký dopad na kvalitu života těch, kteří žijí s kardiomyopatiemi. Zde je několik věcí, které byste měli vědět:

Jak ovlivní váš život implantace ICD:

  1. Uklidnění v myšlenkách – Vědomí, že máte zařízení, které může zachránit váš život v případě vážné srdeční arytmie, může být uklidňující.
  2. Rekonvalescence po zákroku – Zpočátku po implantaci můžete pociťovat bolest nebo nepohodlí v oblasti implantace. Toto by mělo ustoupit během několika týdnů.

Na co si dát pozor:

  1. Omezení fyzické aktivity – Po zákroku budete muset omezit fyzickou aktivitu, zejména natahování ruky na straně implantace, po dobu několika týdnů.
  2. Elektromagnetické pole – Vyvarujte se silným elektromagnetickým polím, jako jsou ty z bezpečnostních rámů v obchodech nebo letištních detektorů kovů. Většina domácích elektrických zařízení je však bezpečných.

Co nebudete moci dělat:

  1. Některé sporty – Kontaktní sporty nebo sporty s vysokým rizikem pádu mohou být po určitou dobu omezeny.
  2. MRI – Pokud budete potřebovat magnetickou rezonanci (MRI), musíte upozornit lékaře na svůj ICD, protože některé defibrilátory mohou být neslučitelné s MRI.

Přínosy ICD:

  1. Prevence náhlé srdeční smrti – ICD může rozpoznat život ohrožující arytmie a automaticky zasáhnout elektrošokem, který srdce “restartuje”.
  2. Monitoring srdeční aktivity – Mnoho ICD může zaznamenávat srdeční rytmus, což pomáhá lékařům lépe sledovat vaše onemocnění.

Mít ICD může zpočátku vyžadovat nějaké přizpůsobení, ale mnoho pacientů s kardiomyopatií považuje tuto změnu za malou cenu za klid v duši a bezpečí, které zařízení přináší. Vždy konzultujte svého lékaře o všech obavách a otázkách týkajících se vašeho ICD.