Nadační rada

České osobnosti v oboru chorob myokardu a perikardu

20547

Doc. MUDr. Jan Krejčí, Ph.D.

Pracuje na I. Interní kardioangiologické klinice FNUSA v Brně od roku 1994, roku 2013 byl pověřen vedením oddělení srdečního selhání a transplantační péče, je vedoucím lékařem Centra pro diagnostiku a léčbu kardiomyopatií při I. IKAK, od roku 2019 je zástupcem přednostky pro vědu a výzkum. Od roku 2020 působí ve Vědecké radě FNUSA, začátkem roku 2021 byl jmenován náměstkem ředitele FNUSA pro vědu a výzkum.

Po odborné stránce ve věnuje zejména problematice srdečního selhání a specificky kardiomyopatiím. To odráží téma jeho dizertační práce nazvané Intervenční kardiologické metody léčby hypertrofické obstrukční kardiomyopatie, kterou obhájil v roce 2004, a rovněž obsah habilitační práce Význam bioptické diagnostiky u čerstvě vzniklé dilatační kardiomyopatie obhájené v roce 2017. Je místopředsedou Pracovní skupiny chorob myokardu a perikardu ČKS, členem výboru České asociace srdečního selhání.

Je autorem či spoluautorem více než 100 publikací v databázi WoS zaměřených zejména na problematiku kardiomyopatií, srdečního selhání a transplantace srdce, autorem či spoluautorem více než 260 konferenčních prezentací na domácích i mezinárodních odborných konferencích, dále je autorem 14 kapitol v odborných knihách. Byl hlavním řešitelem 2 grantů AZV MZ ČR a řady grantových projektů na Masarykově univerzitě v Brně. Absolvoval řadu krátkodobých stáží na domácích i zahraničních pracovištích.

Ve volném čase relaxuje při četbě, poslechu rockové hudby a rekreačním sportu – vysokohorské turistice, lyžování a cyklistice.

dav

prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.

Je vedoucím Centra pro choroby myokardu a perikardu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pracovní skupina centra chorob myokardu a perikardu provádí komplexní diagnostiku a léčbu všech druhů onemocnění myokardu a perikardu včetně raritních onemocnění metabolických a neuromuskulárních.

Dále je také vedoucím Echokardiografické laboratoře II. interní kliniky kardiologie a angiologie ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a předsedou Sekce echokardiografie České asociace kardiovaskulárních zobrazovacích metod. Je spoluautorem učebnice Echokardiografie pro praxi.

Je členem výboru pracovní skupiny Chorob myokardu a perikardu a České asociace srdečního selhání České kardiologické společnosti. Absolvoval řadu stáží na zahraničních pracovištích, především jednoroční pobyt v echokardiografické výzkumné laboratoři v belgickém Leuvenu, vedené prof. Sutherlandem.

Hlavní oblasti jeho vědeckého a klinického zájmu představují choroby myokardu a perikardu, chlopenní vady, srdeční selhání, a také samozřejmě zobrazovací metody – echokardiografie a magnetická rezonance. Výsledky své výzkumné práce prezentuje pravidelně na domácích i zahraničních odborných akcích a publikuje v prestižních lékařských časopisech.

Mezi jeho koníčky patří hudba, divadlo, moderní literatura, historie a cyklistika.

F. Málek

Prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D.,MBA, FHFA

Pracuje jako vedoucí lékař Ambulance srdečního selhání na Kardiologickém oddělení Nemocnice na Homolce od roku 2009.

Je členem výboru České asociace srdečního selhání od roku 2013 a předsedou výboru ČASS od roku 2019. Je členem Heart Failure Association při European Society of Cardiology (Fellow of HFA od 2021).

Je pedagogem na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vede klinické stáže studentů 5. a 6. ročníku. Je školitelem postgraduálního studia ve studijním programu Fyziologie a patofyziologie a v programu Kardiovaskulární vědy.

Profesně se zabývá diagnostikou a léčbou srdečního selhání bez ohledu na etiologii srdečního selhání, podílí se na výzkumu inovativních metod v terapii HFrEF a HFpEF. Další oblastí zájmu je použití biomarkerů srdeční remodelace a myofibrózy při hodnocení pokročilosti srdečního selhání.

Podílí se na multicentrickém projektu genetické diagnostiky familiární dilatační kardiomyopatie a non-kompaktní kardiomyopatie. Dále se podílí se na výzkumu možností léčby hypertrofické kardiomyopatie ve stadiu pokročilého srdečního selhání. Spolupracuje s dalšími centry na diagnostice a nových metodách léčby restriktivních kardiomyopatií, zejména srdeční amyloidózy.